Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole!
Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1/4 cebuli
* 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
* garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera
* 1 żółtko
* sól i pieprz do smaku
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia
* około 400 g farszu pieczarkowego
Wykonanie:
Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić podsmażyć na złoty kolor, dodać do ziemniaków. Następnie dodać posiekana natkę pietruszki, starty żółty ser, żółtko jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać. Od masy ziemniaczanej odrywać małe kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, ułożyć farsz pieczarkowy, zlepić formując kształt krokietów. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Można podać z ulubionym sosem bądź gulaszem i surówką.
I nikt nie napisał wcześniej, ze takie krokiety to mistrzostwo świata? No to ja piszę!!! Takimi kotletami oczarujesz niespodziewanego gościa, zaimponujesz koledze, a teściową szlag trafi jak zobaczy co ty potrafisz! Mistrzostwo świata, nie krokiety! O!
OdpowiedzUsuńWzorując się na Pani przepisie zrobiłam trochę inaczej tzn. ja wymieszałam od razu wszystko razem w misce, później formowałam krokiety, obtaczałam w bułce i smażyłam,do tego zrobiłam sos pieczarkowy , wyszło super.
OdpowiedzUsuń