poniedziałek, 16 stycznia 2017

CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE

Karnawał w pełni, więc koniecznie muszą być oponki, chruściki, pączki. Dziś przygotowałam dla mojej rodzinki chruściki drożdżowe. Pyszne, pulchniutkie, przepis nie jest skomplikowany a w wykonaniu naprawdę bardzo proste. Polecam, koniecznie spróbujcie :)




Składniki:
* 1/2 kg mąki pszennej
* 2 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mleka
* 125 g margaryny (rozpuszczona)
* 1 łyżka suchych drożdży bądź 8 dag świeżych drożdży
* 1 litr oleju do smażenia
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać połowę ciepłego mleka, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść i ponownie przykryte ścierką odstawić do wyrośnięcia do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm. Nożem odcinać paski szerokości około 3 cm i długości około 10-11 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie, przez które należy przepleść jeden koniec paska. W garnku rozgrzać olej. Wkładać na olej chruściki partiami i smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy. Zimne posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników wyszło mi 40 chruścików. 











                                                          









2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...