* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 5-6 większych pieczarek
* garść suszonych grzybów
* sól, pieprz, ulubione przyprawy
* 2-3 łyżki oliwy z oliwek
* 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
* 2-3 łyżki mąki+ woda
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć pierś z kurczaka z pieczarkami, dodając do smaku sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuń