czwartek, 26 stycznia 2017

KRUCHE GRZEBYKI Z MARMOLADĄ

Grzebyki to kruche ciastka nadziewane marmoladą. Smaczne, szybkie w wykonaniu i równie szybko znikające z talerza. 


Składniki:
* 4 szklanki mąki pszennej 
* 1 kubeczek śmietany kwaśnej
* 1 kostka margaryny
* pół szklanki cukru
* 1 żółtko
* cukier puder do posypania
* marmolada o smaku różanym do nadzienia

Wykonanie:
Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić na 3 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować jeden kawałek ciasta na grubość około 7-8 mm w kształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor około 25 minut. Wystudzić. Zimne ciastka można posypać cukrem pudrem.








4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...