wtorek, 14 lutego 2017

BABKA CZEKOLADOWA Z WALENTYNKOWĄ NIESPODZIANKĄ

Dziś walentynki, więc upiekłam babkę czekoladową ale nie taką całkiem zwykłą. Jest to babka czekoladowa z sercem :) Pyszna, wilgotna, co prawda jej zrobienie zajmuje trochę czasu ale myślę, że warto :)




Babkę czekoladową i różowe serca upiekłam z dwóch różnych przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :) 

Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika:
* 150 g masła
* 3/4 szklanki cukru
* 1 paczka cukru waniliowego
* 5 jajek
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
* barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można barwnik pominąć)

Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. w Osobnej misce masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając pracy miksera dodawać kolejno po jednym żółtku, dobrze wymieszać. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut.
Ciasto wystudzić. Pokroić na 4 kawałki, ze środków foremką w kształcie serca wykrawać serduszka, które użyjemy do babki czekoladowej.

Składniki na babkę czekoladową:
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
* 1 paczka cukru waniliowego
* 3 jajka
* 150 ml mleka
* 100 g gorzkiej czekolady
* 180 g masła

Wykonanie:
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry, jajka i mleko wymieszać mikserem w misce, dodać wystudzone masło z czekoladą, ponownie wymieszać.

Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Na dno wylać 3-4 łyżki czekoladowego ciasta. Na środku formy układać blisko siebie wycięte wcześniej serca. Resztę formy dokładnie wypełnić ciastem czekoladowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec 40 minut
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...