Konfitura ma lekko kwaskowaty posmak i doskonale skomponowała się z moim budyniem :)
Składniki:
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej
* 2 i 1/2 szklanki mleka
* 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
* konfitura z borówki amerykańskiej, ulubione owoce
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej i gorącej wodzie na zmianę, aby pozbyć się posmaku goryczy. Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę, dodać syrop klonowy i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko, co chwilę mieszając. Wystudzoną, ugotowaną kaszę zmiksować mikserem na gładką masę i budyń jest już gotowy.
Przełożyć do miseczek, udekorować według uznania i można zajadać :)
Smacznie i zdrowo. Musze przyznać, że nie jadłem jeszcze takiego deseru, ale na pewno spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńpolecam, jest naprawdę smaczny :)
Usuń