wtorek, 28 lutego 2017

DROBIOWA SZYNKA Z SZYNKOWARA

Szynka, która zawsze się udaje. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu (oczywiście nie licząc czasu, kiedy leżakuje w lodówce). Pyszna i soczysta, wprost idealna, zdrowa wersja wędliny. Znika w mgnieniu oka ;)



Do wykonania mojej domowej szynki wykorzystałam szynkowar wraz z przyprawami, który otrzymałam od firmy Tradismak.
Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu z szynkowarem, termometrem i zestawem przypraw. Cały zestaw w promocyjnej cenie można zakupić tutaj. 

Składniki:
* około 1 kg piersi z kurczaka
* 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1,5 łyżeczki soli peklowej
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw John
* 100 ml wody

Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski, dodać wodę, sól peklową, żelatynę spożywczą i pozostałe przyprawy, wymieszać. Tak przygotowane mięso układać dość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około 18-24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą ciut powyżej wysokości kiełbasy. Wodę zagotować, następnie zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum i parzyć szynkę około godziny ( ja w swoim szynkowarze utrzymywałam temperaturę 65-70'C). Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. 
Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...