niedziela, 26 lutego 2017

KRUCHE RÓŻYCZKI Z MARMOLADĄ

Do zrobienia tych ciastek zabierałam się już od dawna. Zobaczyłam je kiedyś w internecie i wiedziałam, że muszę je spróbować. Kruche i bardzo efektownie wyglądające ciasteczka wyszły znakomicie :) Łatwe w wykonaniu, doskonałe do popołudniowej herbatki. 




Do wykonania różyczek użyłam marmolady owocowej, którą otrzymała od firmy Jamar.

Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 250 g masła
* 3 jajka
* 80 g cukru pudru
* marmolada

Wykonanie:
Z podanych składników (oprócz marmolady) zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość koło 5-6 mm. Szklanką wykrawać koła. 5 kół nakładać lekko na siebie, docisnąć, posmarować marmoladą. Zawijać w rulonik i przekrawać na pół. Utworzone różyczki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. 
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.

P/S Uwielbiam te małe pomocne rączki :*














1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...