Jeśli i Wy macie ochotę na taką pyszną szyneczkę to zapraszam do zakupu zestawu z szynkowarem, termometrem i zestawem przypraw. Cały zestaw w promocyjnej cenie można zakupić tutaj.
Składniki:
* około 1 kg piersi z kurczaka
* 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1,5 łyżeczki soli peklowej
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw John
* 100 ml wody
Wykonanie:
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( ja połówkę piersi rozkroiłam na 3 kawałki). Włożyć do miski, dodać wodę, sól peklową, żelatynę spożywczą i pozostałe przyprawy, wymieszać. Tak przygotowane mięso układać dość ścisło w szynkowarze. Zamknąć szynkowar i wstawić go do lodówki na około 18-24 godziny. Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą ciut powyżej wysokości kiełbasy. Wodę zagotować, następnie zmniejszyć grzanie kuchenki do minimum i parzyć szynkę około godziny ( ja w swoim szynkowarze utrzymywałam temperaturę 65-70'C). Po godzinie wyjąć szynkowar z wody, wystudzić i zimny wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie można już wyjąć szynkę z szynkowara i można cieszyć się pyszną domową wędliną na śniadanie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)