środa, 22 lutego 2017

PĄCZKI Z MARMOLADĄ

Już jutro tłusty czwartek i wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez pączka. Polecam takie domowe, są najlepsze. Pączki z tego przepisu wychodzą smaczne, miękkie i pulchniutkie. A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) 




Składniki na około 15 pączków:
* 500 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 50 g drożdży świeżych
* 2 łyżki oleju
* 5 żółtek
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* szczypta soli

Dodatkowo:
* olej do smażenia
* marmolada do nadzienia
* cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Wlać do drożdży ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, wymieszać. Zasypać łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić na około 15-20 minut aż zaczyn zacznie pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki do zaczynu i wyrobić dokładnie ciasto. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około godzinę. Kolejno wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić ciasto. Z ciasta odrywać kawałki ciasta formować kule lekko je spłaszczając, układać na stolnicy podsypanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzać olej. Wkładać partiami wyrośnięte pączki i smażyć na małym ogniu z obu stron. Wykładać usmażone paczki na ręcznik papierowy. Przestudzone pączki nadziewać marmoladą, posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...