czwartek, 16 lutego 2017

PLACKI RYŻOWE Z JABŁKIEM

Został mi ryż z wczorajszego obiadu, więc dziś na podwieczorek będą placki ryżowe z jabłkiem.  Są smaczne i szybkie w przygotowaniu a domownikom na pewno będą smakowały. Podane z cukrem pudrem, dżemem albo ulubioną konfiturą... najlepsze :)




Placki ryżowe będziemy zajadać z moją ulubioną konfiturą z borówki od Przetwory z borówki.

Składniki na około 15 placków:
* około woreczka ugotowanego ryżu
* 2 jabłka
* 2 jajka
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 3/4 szklanki mąki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić na sitku. Jabłka obrać ze skórek, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać ryż, jabłka, dodać jajka, cukier, cynamon i mąkę i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać na patelnię małe porcję masy ryżowej formując placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 









2 komentarze:

  1. Ryżowych jeszcze nie próbowałam robić, ale muszą być przepyszne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...