Składniki:
* 3 galaretki, każda innego koloru
* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
* ewentualny cukier puder do posłodzenia mleka
* 3 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Każdą galaretkę (osobno) rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Mleko w puszce ubić na piankę, dodając cukier puder do smaku. Piankę podzielić na 3 części.
Na dno naczynia lub foremki wylać połowę jednej lekko tężejącej galaretki, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Drugą połowę galaretki wlać do jednej porcji pianki, wymieszać mikserem. Gdy galaretka w foremce całkowicie stężeje wylać na nią piankę wymieszaną z galaretką i ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Tak samo postąpić z pozostałymi galaretkami i pianką.
Aby wydobyć piankę z foremki można formę włożyć do naczynia z gorącą wodą na kilka sekund, uważając by woda nie zaleciała na wierzch pianki.
Super!
OdpowiedzUsuńCzy wyjdzie że słodkiego skondensowanego?
OdpowiedzUsuńNiestety słodzone mleko nie ubije się na piankę :)
UsuńTo ma być mleko kondensowane niesłodzone i wtedy da się ubić
OdpowiedzUsuń