ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM

Rolada serowa to idealna przekąska imprezowa. Jej przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe, doskonała w smaku i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam Wam :)



Do rozpuszczenia sera w piekarniku użyłam papieru do pieczenia od Stella- Premium Home Line, który pocięty jest już na arkusze, więc miałam już gotowy kawałek papieru. Dodatkowo papier ten doskonale układa się na kształt formy. Obawiałam się tego, czy ser po rozpuszczeniu nie przyklei się do papieru, jednak papier do pieczenia od Stella z łatwością sobie z tym poradził.

Ilość składników musicie dopasować pod wielkość rolady, którą zamierzacie przygotować.
Składniki:
* plastry żółtego sera typu Edam
* plastry żółtego sera typu Gouda
* 150 g serka topionego (u mnie był ziołowy)
* 1/2 czerwonej papryki
* 150 g szynki konserwowej
* kilka gałązek szczypiorku

Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia Stella. Na dnie ułożyć plastry sera Edam, na wierzch ser Gouda (w ten sposób uzyskuje się efekt dwóch warstw sera, jednak można użyć tylko jednego typu sera). Piekarnika nagrzać do 150'C, wstawić blachę z serem na około 6 minut. Po tym czasie wyjąć ser z piekarnika, wystudzić. W między czasie pokroić drobno paprykę czerwoną, szynkę konserwową i szczypiorek, wymieszać wszystko z serkiem topionym. Gdy zapieczony ser się wystudzi, rozsmarować serek topiony wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając jedną dłuższą stronę nie posmarowaną około 4 cm od brzegu. Zawijać ser w roladę. schłodzić w lodówce. 
Pokrojona rolada w plasterki tworzy doskonałą przekąskę :)







5 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)