poniedziałek, 20 lutego 2017

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej?



Składniki:
Na ciasto:
* około 3 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 150 g margaryny
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany

* 300 ml śmietany kremówki
* 250 g serka mascarpone
* cukier puder do smaku

* owoce do dekoracji

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. 
Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić.
W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone, jeszcze chwilę mieszać. 
Na zimne kruche ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, udekorować owocami. chłodzić około 1 godziny w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...