środa, 22 marca 2017

MIELONKA Z SZYNKOWARA

Łatwa a przede wszystkim smaczna i domowa mielonka z szynkowara uda się każdemu. Już dawno "chodziła" za mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja wędlinka.
Pierwsza kanapka z mielonką już zjedzona ;)




Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką szynkowara, dzięki uprzejmości Tradismak . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu w swojej kuchni :)

Składniki:
* około 1,2 kg mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
* 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 3 łyżeczki peklosmaczku
* 2 łyżeczki przyprawy Dobry Smak Szeherezada
(można tu użyć dowolnych ulubionych przypraw)
* 1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Mięso zmielić na mielone. Dodać do niego żelatynę, peklosmaczek, przyprawy i wlać wodę. Wszystko mieszać ręką około 3 minut.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara, ciągle je dociskając, by nie pozostała żadna wolna szczelinka. Szynkowar przycisnąć praską i wstawić do lodówki na około 24 godziny. 
Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa. 
Mielonkę wstawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć mielonkę około 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki na 12-15 godzin. 












3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...