Za oknem wiosennie, więc tarta to ciasto idealne na takie dni. Cienkie kruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje.
Składniki:
Na ciasto:
* 220 g mąki pszennej
* 150 g masła
* 60 g cukru pudru
Dodatkowo:
* 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe)
* 800 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 50 g masła
* owoce (u mnie jagody)
* galaretka
* 300 ml wrzącej wody
Wykonanie:
Z mąki, masła i cukru pudru zagnieść ciasto. Owinąć folia i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.
W 300 ml wrzątku rozpuścić galaretkę, odstawić aż zacznie tężeć.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić.
W między można przygotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać budyń, wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń.
Jeszcze ciepły wylać na przestudzone kruche ciasto. Odstawić do wystudzenia.
na zimny budyń ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Dziękuję za przepis, kombinowałam z różnymi spodami do tarty i ten jest najlepszy. U mnie z mascarpone, masą krówkową i masłem orzechowym.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam :)
Usuń