czwartek, 16 marca 2017

PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

Soczyste kawałki piersi z kurczaka, którym towarzyszą warzywa i pyszny kwaśno- słodki sos to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. Z dodatkiem ryżu smakuje wyśmienicie. Proste w przygotowaniu i pożywne danie. Już dawno miałam ochotę na tego typu obiad i w końcu musiałam zrobić, a jeśli Wy nigdy nie jedliście, koniecznie spróbujcie :)




Do przyprawienia piersi z kurczaka użyłam przypraw od Skworcu.

Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 1/2 czerwonej papryki
* 1/2 zielonej papryki
* 1/2 żółtej papryki
* 1 marchewka
* 1 mała cebula
* 1/2 puszki ananasa+ sok
* sól
* około 3 łyżek octu
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* około 1 łyżki cukru
* przyprawa do kurczaka
* odrobina pieprzu cayenne
* około 1 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 szklanki wody
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, przyprawy do kurczaka i pieprzu cayenne. wszystkie trzy papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, cebulę również w kosteczkę a marchewkę w cienkie słupki. Dodać warzywa do mięsa i podsmażyć wszystko razem. Następnie wszystko zalać sokiem z ananasa i odrobina wody. Dusić na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać drobno pokrojony ananas i koncentrat pomidorowy, wymieszać. W szklance wymieszać wodę w mąką ziemniaczaną, wlewać jednym ciurkiem do sosu, ciągle mieszając. Na samym końcu sos doprawić do smaku cukrem i octem.
Podawać z ryżem lub makaronem.












1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...