czwartek, 27 kwietnia 2017

CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ, ŚMIETANĄ I ORZECHAMI

Biszkopt z masą krówkową, śmietaną i orzechami to ciasto w miarę szybkie w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki. Ciasto wygląda bardzo efektownie, idealne na różne imprezy.



Do ciasta wykorzystałam produkty od Helio oraz Skworcu.

Składniki na biszkopt (na blachę prostokątną 24 na 26 cm):
* 5 jajek
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki wody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu)
* 2 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu)
Dodatkowo:
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 200 g serka mascarpone
* cukier puder (ilość według upodobania)
* puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio)
* 100 g orzechów włoskich (Helio)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody. Wszystko wymieszać mikserem na wolnych obrotach, krótką chwilę. Ciasto wylać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35 minut.
Biszkopt całkowicie wystudzić.
Jeżeli biszkopt wyrósł na tzw. "górkę" należy skroić lekko wierzch.
Na wystudzony biszkopt rozsmarować równo masę krówkową.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder do smaku. Ubita śmietanę położyć na masie krówkowej.
Na koniec na całość posypać drobniej posiekane orzechy włoskie.
Ciasto schłodzić w lodówce.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...