Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy czy chemii. Moja córka je ją na śniadanie i kolację ;)
Do wykonania szynki użyłam szynkowaru od firmy Tradismak oraz majeranek od Skworcu.
Składniki:
* około 1,2 kg piersi z indyka
* 4-5 łyżeczek majeranku
* 2 łyżeczki peklosmaczku (soli peklowej)
* 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić na cienkie paseczki o długości około 4-5 cm. W kubku wymieszać wodę z cukrem pudrem, wlać do miski z mięsem. Dodać żelatynę i sól peklową. Mięso mieszać ręką około 5 minut. W mięso należy wmasować całą zawartość wlanej wody. Na koniec dodać majeranek i wszystko jeszcze raz zamieszać.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowaru, szczelnie je układając, aby nie została żadna wolna przestrzeń.
Szynkowar wstawić na około 18-20 godzin do lodówki.
Następnego dnia szynkowar umieścić w wysokim garnku, wlać do niego wodę na wysokość ponad poziom mięsa w szynkowarze. Garnek postawić na palniku grzewczym i zagotować wodę.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć szynkę około 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z wody, gdy wystygnie wstawić do lodówki na minimum 15 godzin.
Zrobiłam tą szynke dokładnie według przepisu. Powem, ze rezultat mnie nie zachwycił, szynka wyszła twarda jak kamień, troszkę przysłona. Następnym razem trzeba zredukawć ilość soli peklujacej i żelatyny. Nic rewelacyjnego.
OdpowiedzUsuńRobiłam szynkę już 2 raz i za każdym razem wyszła miękka, dobrze się kroiła i jak dla mnie nie była ani trochę za słona, ale sól to rzecz indywidualna :)
Usuń