wtorek, 4 kwietnia 2017

MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku, puszysta i mocno cytrynowa. Szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, a zapach w domu podczas jej pieczenia jest nie do opisania.
Idealna na Wielkanoc a także do popołudniowej kawki każdego dnia :)



Do mojej babki wykorzystałam mąkę pszenną luksusową typ 550 od Młyny Stoisław.

A po przepisy na inne babki zajrzyjcie tutaj :)



Składniki na babkę cytrynową:
* 1 kostka masła (250 g)
* niepełne półtora szklanki cukru
* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 4 jajka
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* skórka i sok z jednej dużej cytryny

Lukier cytrynowy:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny
* 5-6 łyżek wody

Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać startą skórkę z cytryny (cytrynę należy wcześniej sparzyć) i wyciśnięty z niej sok. Wszystko ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto przełożyć do formy do wypieku babki (może być też tradycyjna keksówka). Wstawić do odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika).
Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...