piątek, 28 kwietnia 2017

SZYNKA DROBIOWA Z PIERSI INDYKA Z MAJERANKIEM (Z SZYNKOWARA)

Uwielbiam bardzo majeranek, a że miałam też sporo piersi z indyka postanowiłam zrobić domową szyneczkę z majerankiem. Jest przepyszna.
Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy czy chemii. Moja córka je ją na śniadanie i kolację ;)



Do wykonania szynki użyłam szynkowaru od firmy Tradismak  oraz majeranek od Skworcu.

Składniki:
* około 1,2 kg piersi z indyka
* 4-5 łyżeczek majeranku
* 2 łyżeczki peklosmaczku (soli peklowej)
* 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Pierś z indyka pokroić na cienkie paseczki o długości około 4-5 cm. W kubku wymieszać wodę z cukrem pudrem, wlać do miski z mięsem. Dodać żelatynę i sól peklową. Mięso mieszać ręką około 5 minut. W mięso należy wmasować całą zawartość wlanej wody. Na koniec dodać majeranek i wszystko jeszcze raz zamieszać.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowaru, szczelnie je układając, aby nie została żadna wolna przestrzeń. 
Szynkowar wstawić na około 18-20 godzin do lodówki.
Następnego dnia szynkowar umieścić w wysokim garnku, wlać do niego wodę na wysokość ponad poziom mięsa w szynkowarze. Garnek postawić na palniku grzewczym i zagotować wodę.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć szynkę około 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć szynkowar z wody, gdy wystygnie wstawić do lodówki na minimum 15 godzin.




















2 komentarze:

  1. Zrobiłam tą szynke dokładnie według przepisu. Powem, ze rezultat mnie nie zachwycił, szynka wyszła twarda jak kamień, troszkę przysłona. Następnym razem trzeba zredukawć ilość soli peklujacej i żelatyny. Nic rewelacyjnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam szynkę już 2 raz i za każdym razem wyszła miękka, dobrze się kroiła i jak dla mnie nie była ani trochę za słona, ale sól to rzecz indywidualna :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...