Do babki wykorzystałam produkty od Skworcu.
Składniki:
* 250 g masła
* 200 g cukru
* 3 łyżeczki cukru waniliowego (Skworcu)
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* 4 jajka
* 250 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Skworcu)
* 150 g kwaśnej śmietany
* 160 g wiśni kandyzowanych (Skworcu) (można dodać inne owoce kandyzowane albo świeże lub można to zupełnie pominąć)
Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem. Następnie dodawać stopniowo jajka. Kolejno dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesiana przez sitko). Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
Ciasto przelać do blachy (użyłam tu tortownicy o średnicy 24 cm). Na wierzchu układać wiśnie kandyzowane.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 45-50 minut.
Schłodzoną można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)