czwartek, 25 maja 2017

PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE STAROPOLSKIEJ

Kurczak natarty marynatą staropolską a potem upieczony w całości w piekarniku smakuje doskonale. Mięso jest odpowiednio przyprawione, soczyste z chrupiącą dobrze dopieczoną skórką, a taką właśnie lubię najbardziej ;)



Do kurczaka wykorzystałam marynatę staropolską od Skworcu. Jest to mieszanka przypraw i ziół takich jak: majeranek, tymianek, sól, czerwona słodka papryka, papryczki chili, bazylia, oregano i inne. 
Kurczak upieczony w tej właśnie marynacie smakuje tak dobrze, że prócz surówki nie potrzeba mi już nic innego ;)

Składniki:
* około 2 kg kurczak
* 20-25 gram marynaty staropolskiej
* 7*8 łyżek oleju

Wykonanie:
Marynatę staropolską wymieszać z olejem. Natrzeć tym całego kurczaka. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnie kurczaka piec około 1,5-2 godziny w 160'C. W między czasie kurczaka obracać na drugą stronę i co jakiś czas polewać na go wytworzonym podczas pieczenia tłuszczem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...