Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne. Kruche ciasto, kwaśne jabłka i mega słodki lukier to połączenie idealne. Koniecznie musicie spróbować :)
A do ciasta polecam pyszne herbaty Skworcu. Herbaty te to doskonały smak i aromat różnych mieszanek.
Przyznam się, że jeszcze nie wszystkich smaków spróbowałam, jednak z tych, które mam obecnie w domu najbardziej zasmakowała mi herbata miód i malina oraz cynamonowo- jabłkowa.
* 3 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 kostka masła
* 1 jajko
* 150 g serka homogenizowanego
Składniki na lukier:
* 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
* 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
* jabłka (ilość zależy od wielkości blachy)
* cynamon
* cukier waniliowy
Wykonanie:
Ze składników na ciasto kruche zagnieść masę. Podzielić na pół i obie połówki owinięte folią włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość blachy (u mnie była 24 na 26 cm) i wyłożyć ciasto na dno.
Jabłka obkroić ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę jabłka układać na wyłożonym do formy cieście (jedno obok drugiego). Na jabłka posypać cynamon i cukier waniliowy. Na wierzch położyć drugą część ciasta, również rozwałkowaną. Brzegi ciasta lekko docisnąć do spodu formy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45-50 minut.
Kwaśną śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i równo rozsmarować na gorące świeżo upieczone ciasto.
Pychotka😋😋😋
OdpowiedzUsuń