poniedziałek, 26 czerwca 2017

PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z SALSĄ PAPRYKOWĄ I SERAMI

Jak przygotować idealne ciasto na pizzę? To nic trudnego, wystarczy tylko odpowiednia mąka, dobrze dobrane składniki i odpowiednio wyrobione ciasto. 




Dziś podam Wam przepis na ciasto na pizzę, z którego korzystam bardzo często. Do tego ulubione dodatki i można zajadać pyszną pizzę jak z pizzerii ;)

Do mojej pizzy wykorzystałam salsę paprykową od Eterno. Polecam i Wam tą salsę, jest idealna jako dodatek do grilla, do mięs, wędlin, pizzy, zapiekanek.



Składniki na ciasto do pizzy:
* 1 i 1/2 szklanki mąki do pizzy
* 1/2 szklanki ciepłej wody
* 2 łyżki oleju 
* 4 g drożdży suchych
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
* 5-6 łyżek salsy paprykowej
* 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* połowa z całej kulki mozzarelli

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże wymieszać. Następnie dodać olej, cukier, sól i ponownie wymieszać wszystkie składniki. Kolejny etap to powoli dolewać do miski wodę i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa (w razie potrzeby dodać mąkę albo wodę). Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na dowolnej wielkości placek (ewentualnie rozprowadzić palcami ciasto na całą formę do pizzy).
Na ciasto rozsmarować salsę paprykową, posypać żółtym serem i na wierzch ułożyć plasterki sera mozzarella. 
Piekarnik nagrzać do 200'C, piec pizzę około 15- 20 minut.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...