U mnie zniknęły w ekspresowym tempie.
Do przygotowania nadzienia wykorzystałam kaszę jęczmienną mazurską od Młyny Stoisław.
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli
* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól, opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.
Składniki na farsz:
* 1 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej
* 500 g brokuła
* 500 g pieczarek
* 1/2 cebuli
* 250 g żółtego sera
* sól i papryka ostra do smaku
* 2 szklanki wody
* olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną ugotować w 2 szklankach osolonej wody (gotować około 20 minut od momentu zagotowania wody), powinna wchłonąć całą wodę. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli i ostrej papryki (ilość według uznania).
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać.
Na środek naleśnika układać po łyżce farszu, składać w kopertę.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć zwinięte naleśniki z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)