PODSMAŻANE NALEŚNIKI NADZIEWANE KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PIECZARKAMI, BROKUŁEM I SEREM

Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym, a dziś zapraszam na naleśniki podsmażane z pysznym nadzieniem z kaszy jęczmiennej, brokułów, pieczarek i dodatkiem sera. Wyszły naprawdę smaczne. Najlepiej smakują na ciepło, kiedy ser w środku jest rozpuszczony, ale i na zimno są równie smaczne :)
U mnie zniknęły w ekspresowym tempie.



Do przygotowania nadzienia wykorzystałam kaszę jęczmienną mazurską od Młyny Stoisław.


Składniki na około 18-20 naleśników:
* 2 szklanki mąki
* 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości)
* około 2 szklanek mleka
* około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki)
* niepełne pół łyżeczki soli

* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól, opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.


Składniki na farsz:
* 1 szklanka kaszy jęczmiennej mazurskiej
* 500 g brokuła
* 500 g pieczarek
* 1/2 cebuli
* 250 g żółtego sera
* sól i papryka ostra do smaku
* 2 szklanki wody
* olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę jęczmienną ugotować w 2 szklankach osolonej wody (gotować około 20 minut od momentu zagotowania wody), powinna wchłonąć całą wodę. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie.
Pieczarki i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju z dodatkiem soli i ostrej papryki (ilość według uznania).
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, dokładnie wymieszać.
Na środek naleśnika układać po łyżce farszu, składać w kopertę.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć zwinięte naleśniki z obu stron.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)