niedziela, 4 czerwca 2017

PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ

Pyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka. 
Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy.




Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki mix smaków a efekt wow :)




Składniki na biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju

Składniki na masę z soku:
* 900 ml soku
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na 500 ml mleka)
* 1 galaretka (użyłam wiśniowej)

Składniki na piankę:
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 1 galaretka (u mnie cytrynowa)
* 1 szklanka wody
* cukier puder do smaku

Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzić.
Z wystudzonego biszkoptu skroić wierzch. Można nasączyć wodą z cukrem.
Masa z soku: Odlać niepełną szklankę soku, resztę wlać do garnka i zagotować. W odłożonej szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń (tak samo jak na mleku). Ugotowany budyń na soku odstawić z płyty grzewczej. Do gorącej masy wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać, by ta się rozpuściła. Letnią masę przelać na biszkopt.
Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić by zaczęła tężeć (bardzo często przestudzoną galaretkę wstawiam do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć). Śmietanę kremówkę ubijać za pomocą miksera. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietany, wymieszać.
Piankę wylać na sztywną masę z soku. Ponownie wstawić ciasto lodówki, aby pianka zastygła.

Wierzch ciasta można posypać mleczną czekoladą startą na tarce.














4 komentarze:

  1. Ciekawe wykorzystanie soku. Zazwyczaj używałam do soków tylko galaretki a z budyniem nigdy nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam bardzo fajne przepisy napewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. dzień dobry :) jakie są wymiary blaszki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prostokątna blaszka wielkości 24 na 26 cm :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...