Do takiej bułki wystarczy mi tylko masło i szklanka mleka ;)
Do moich bułek idealnie sprawdziła się mąka żytnia razowa i mąka żytnia od Młyny Stoisław.
* 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720
* 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
* 1 szklanka mleka
* 1 łyżeczka suchych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko do ciasta+ 1 jajko do posmarowania bułek
Dodatkowo bułki posypałam ziarnami słonecznika.
Wykonanie:
W misce wymieszać cukier z drożdżami, wlać połowę letniego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować.
W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą, wbić jajko, wlać olej i pozostałe mleko. Dodać zaczyn i całe ciasto dokładnie wyrobić.
Ponownie przykryć ścierką i odstawić na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić dokładnie.
Ciasto na bułki podzielić na 4-6 równych części (ilość zależy od tego jak duże chcecie upiec bułki). Uformować kulę z każdego kawałka i lekko spłaszczyć. Każdą bułkę wysmarować rozklepanym jajkiem za pomocą pędzelka (użyłam silikonowego), posypać ziarnami słonecznika i ułożyć na formie do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić na kolejne 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec bułki około 25-30 minut. Wierzch bułki musi być dobrze wypieczony.
Dziś spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńmożna dać tylko tą mąkę żytnią razową typu 2000??
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Pozdrawiam
UsuńIle świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuń7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
UsuńBułeczki piec na termoobiegu czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńTermoobieg, pozdrawiam :)
UsuńGóra dol koniecznie
UsuńSzklanka o pojemności 250 ml czy inna?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń