środa, 23 sierpnia 2017

KRUCHE CIASTECZKA Z KREMEM ORZECHOWO- KAKAOWYM+ MOJA RECENZJA KREMU ORZECHOWO- KAKAOWEGO SUPER KRÓWKA

Dziś przygotowałam dla swojej rodzinki pyszne ciasteczka, niezwykle kruche, z warstwą kremu orzechowo- kakaowego. Idealne z kubkiem ciepłego mleka, lub do moczenia w kawce czy herbacie. 
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wystarczyła chwila i moje ciasteczka już gotowe, wędrowały do piekarnika.
Dzień dziś niestety chłodny i ponury, więc zaprosiłam córkę do wspólnej zabawy przy wykrawaniu u lepieniu ciastek. A może i Wy skusicie się na wykonanie tych słodkości ze swoimi pociechami? :)



Zanim jednak przejdę do przepisu na ciastka, opowiem Wam pokrótce o kremie, którego użyłam do nadzienia.
Chyba każdy z nas uwielbia masła typu Nutella. Ale dla mnie jest ona mega słodka. Dzięki Super Krówka miałam przyjemność przetestować krem orzechowo- kakaowy. Przyznam, że tak mi posmakował, że gdybym mogła wyjadałabym krem łyżeczką prosto ze słoiczka. Ten zapach... smak, to po prostu mistrzostwo. 
Po wstawieniu kremu do lodówki robi się dość twardy, trzymany w szafce m płynną konsystencję, swobodnie spływa z łyżeczki. 
Krem jest ekologiczny, bezglutenowy, wegański, bez zbędnych ulepszaczy. Źródło błonnika pokarmowego, magnezu i potasu,
W jego składzie znajdziecie takie składniki jak:
     - cukier kokosowy
     - mleko kokosowe w proszku
     - pasta z orzechów kokosowych 12%
     - olej słonecznikowy
     - błonnik z akacji
     - olej kokosowy
     - proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5%
Z czystym sumieniem polecam wszystkim kremy Super Krówka. Na stronie producenta znajdziecie jeszcze 3 inne warianty smakowe. 
                              
                              Moja ocena 10/10.




Wracając do ciastek :)

Składniki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki cukru drobnego
* 1/3 kostki masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* ok. 150 g kremu orzechowo- kakaowego Super Krówka

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać miękkie kawałki masła. Rękami zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki).
Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość 6-7 mm. Szklanką wycinać koła. Na połowie wyciętych kół umieścić niedużą ilość kremu, zakryć to kołem z ciasta (tym bez kremu) i skleić brzegi, lekko zakładając je na spód.
Ciastka układać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 18-20 minut.
Z podanych składników wyszło mi 14 sporych ciastek.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...