Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Do nadzienia użyłam powidła śliwkowe Jamar. Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :)
* 3 szklanki mąki pszennej
* 125 g masła
* 1 łyżka cukru
* 1/4 szklanka mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* szczypta soli
* powidła śliwkowe do nadzienia
* odrobina mleka do posmarowania rogalików
* cukier puder i woda do lukru
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Masło, mąkę, jajko i szczyptę soli umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Dodać wyrośnięty zaczyn i ponownie wymieszać, w razie potrzeby dosypać mąki.
Na stolnicy podsypanej mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o grubości 7-8 cm. Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta położyć powidła śliwkowe. Trójkąt zawijać formując kształt rogalika.
Każdy rogalik posmarować mlekiem.
Piekarnik nastawić do 170'C, piec rogaliki około 20-22 minuty do zarumienienia.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Zimne rogaliki polać lukrem.
P/S Serdecznie dziękuję firmie Jamar za przepiękną ekologiczną torbę, która towarzyszy mi w codziennych zakupach :)
mąka pszenna to 550 czy 650 ?
OdpowiedzUsuńUżyłam 550 :)
Usuńa ile normalnych drożdży nie suszonych?
OdpowiedzUsuńmyślę, że na taką ilość wystarczy pół kostki :)
UsuńRobiłam dzisiaj dokładnie wg przepisu i musiałam dodać więcej mleka (jeszcze 1/4 szkl.) bo ciasto nie chciało się skleić. Wyszły bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPewnie za mało było tłuszczu
Usuń