czwartek, 24 sierpnia 2017

ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;)




Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Do nadzienia użyłam powidła śliwkowe Jamar. Robiłam już te rogaliki z czekoladą, marmoladą, świeżymi truskawkami i jagodami. Polecam :)



Składniki na około 26 rogalików:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 125 g masła
* 1 łyżka cukru 
* 1/4 szklanka mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka suszonych drożdży
* szczypta soli
* powidła śliwkowe do nadzienia
* odrobina mleka do posmarowania rogalików
* cukier puder i woda do lukru

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, wlać 1/4 szklanki letniego mleka, ponownie wymieszać. Zasypać łyżeczką mąki, zakryć ścierką i odstawić na 10-15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Masło, mąkę, jajko i szczyptę soli umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Dodać wyrośnięty zaczyn i ponownie wymieszać, w razie potrzeby dosypać mąki.
Na stolnicy podsypanej mąką wyłożyć ciasto, podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o grubości 7-8 cm. Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta położyć powidła śliwkowe. Trójkąt zawijać formując kształt rogalika.
Każdy rogalik posmarować mlekiem.
Piekarnik nastawić do 170'C, piec rogaliki około 20-22 minuty do zarumienienia. 
Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Zimne rogaliki polać lukrem.

P/S Serdecznie dziękuję firmie Jamar za przepiękną ekologiczną torbę, która towarzyszy mi w codziennych zakupach :)








4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...