DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ

Na dzisiejszą kolację przygotowałam bułeczki- ślimaczki z pastą warzywną o smaku grillowanego kurczaka. Bułki wyszły miękkie, pulchne i bardzo smaczne.




Do bułek wykorzystałam pastę warzywną o smaku grillowanego kurczaka Rolnik. Pasta idealnie nadała się do bułek nadając im lekko pikantnego smaku.
Myślę, że takie ślimaczki idealnie nadały by się jako mała przekąska na różnych imprezach. Można je także zapakować w pudełko i zabrać na śniadanie do pracy.



Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru 

* 190 g pasty warzywnej o smaku grillowanego kurczaka
Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieść, podsypując mąkę.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 7-8 mm. Na całość wysmarować pastę warzywną. Zawijać w rulonik i pociąć na kawałki o szerokości 3-4 cm. Ślimaczki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można posypać lekko suszoną pietruszką na wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ślimaczki około 20-25 minut.

Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)