sobota, 9 września 2017

BÓB Z MASŁEM I PIETRUSZKĄ

Uwielbiam bób, jest to dla mnie idealna przekąska do pogryzania na wieczór. Ale też bób bardzo często przygotowuję na obiad. Sezon na bób w zasadzie jest krótki, więc zawsze robię sobie zapas do zamrażalnika i mam go pod ręką, gdy tylko mam na niego ochotę ;)
Bób z masłem i pietruszką to danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne.



Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych. 
Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie to jak najkrócej :)

Składniki:
* 300-400 g bobu
* solidna garść świeżej natki pietruszki
* 1 łyżka masła
* woda i odrobina soli

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć wsypać odrobinę soli do smaku, poczekać chwilę, aż woda ponownie zacznie się gotować. Następnie wsypać bób i gotować do miękkości (ja zazwyczaj gotuję bób 4-5 minut). 
Ugotowany bób zlać na sitku, odczekać aż obcieknie z wody. Przesypać go do miski i do jeszcze gorącego dodać łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, aby masło się rozpuściło.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...