piątek, 29 września 2017

CZEKOLADOWE PANCAKES

Razem z rodziną uwielbiamy różnego rodzaju placki. Kolejna pyszna śniadaniowa propozycja to klasyczne pancakes wymieszane z kakao. Placki wyszły pyszne, miękkie i pulchniutkie. 
Podałam je z bananem, polane syropem klonowym, ale w zasadzie będą smaczne z każdymi innymi owocami, konfiturą, można też polać je dodatkowo sosem czekoladowym.



Idealne, by zapakować je w pudełko i podarować dziecku do szkoły. Pancakes można przygotować zarówno na śniadanie jak i na obiad czy podwieczorek. 

Składniki na około 10 placuszków:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 2 jajka
* 1,5 szklanki mleka
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki oleju
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli

* 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Jajka wymieszać mikserem, dodać mleko, cukier i olej, ponownie wymieszać. Mąkę przesiać przez sitko z proszkiem do pieczenia i kakao. Do jajek dodawać po łyżce mąki z kakao, ciągle mieszając mikserem. 
Smażyć placki na rozgrzanej suchej patelni z obu stron. 









1 komentarz:

  1. Pyszne, robiłam kiedyś. Dziękuję, za przypomnienie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...