sobota, 2 września 2017

DROBIOWY PASZTET PIECZONY

Pasztet wyszedł nie za suchy, pyszny i delikatny. Dobrze doprawiony, idealny na świąteczny stół ale nie tylko. 
Przygotowanie takiego pasztetu to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet piekę zazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;)




Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu "Domowy pasztet" Tradismak.



Składniki:
* 1 kg piersi z kurczaka
* 400 g wątroby drobiowej
* 3 marchewki
* 1 korzeń pietruszki
* pół korzenia selera
* połowa pora
* kilka ziarenek ziela angielskiego
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżeczka przyprawy do pasztetu
* 2 jajka
* 1 czerstwa bułka
* pół szklanki rosołu

Wykonanie:
Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół.
Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą do pasztetu.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je z przygotowanym wcześniej farszem na pasztet.
Tak przygotowane mięso przełożyć do foremek aluminiowych (wyszły mi 2 po 500 ml). Na wierzchu posypać przyprawą Jager. 
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec pasztet około 40 minut.
Pasztet najlepiej rozkrajał się będzie po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...