piątek, 15 września 2017

MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ

Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna.


Składniki:
* 3 świeże makrele (moje były dość spore)
* 2 cebule
* 750 ml wody
* 250 ml octu spirytusowego 10% (użyłam octu Parczew)
* 5-6 liści laurowych
* 7-8 ziarenek ziela angielskiego
* mąką do panierki
* olej do smażenia ryby

Wykonanie:
Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski.
Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie pokroić cebulę w piórka. Dodać ją do gotującej się zalewy i gotować wszystko jeszcze około 4-5 minut. Gorącą zalewą octową zalać przesmażone ryby. 
Wszystko wstawić d lodówki. Rybę można zjeść już następnego dnia, ale najlepsza będzie po 2 dniach leżakowania w zalewie.










1 komentarz:

  1. uooo świetna forma przygotowania. Takiej makrelki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...