MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ

Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna.


Składniki:
* 3 świeże makrele (moje były dość spore)
* 2 cebule
* 750 ml wody
* 250 ml octu spirytusowego 10% (użyłam octu Parczew)
* 5-6 liści laurowych
* 7-8 ziarenek ziela angielskiego
* mąką do panierki
* olej do smażenia ryby

Wykonanie:
Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski.
Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie pokroić cebulę w piórka. Dodać ją do gotującej się zalewy i gotować wszystko jeszcze około 4-5 minut. Gorącą zalewą octową zalać przesmażone ryby. 
Wszystko wstawić d lodówki. Rybę można zjeść już następnego dnia, ale najlepsza będzie po 2 dniach leżakowania w zalewie.










12 komentarzy:

  1. uooo świetna forma przygotowania. Takiej makrelki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co to znaczy odfiletować ? czy należy przed usmazeiem usunać ości ?

    OdpowiedzUsuń
  3. a tą makrelkę to pieprzem i solą posypać ? tak przed smażeniem ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jednak ja tego nie robię, ryba i bez tego świetnie przejdzie zalewą i jest przepyszna :)

      Usuń
  4. okejka , to działam - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo może stać w tej zalewie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie próbuję dzisiaj ten przepis. Jestem ciekawa. U mnie akurat makrela z solą i pieprzem a potem mąka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Makrele smażę bez dodatków mąki etc ..zalewam octem i jest cudowna , zalewa robi się jak galareta , ości miękną smak niesamowity ,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)