wtorek, 12 września 2017

PAŁKI Z KURCZAKA W MARYNACIE KETCHUPOWO- MIODOWEJ

Uwielbiam pałki z kurczaka. Aby nie były nudne, wystarczy urozmaicić je co rusz to inną marynatą. Tym razem przygotowałam mięso w marynacie ketchupowo- miodowej. Soczyste mięso, słodko- kwaśna marynata to połączenie idealne, które doskonale pasuje do ryżu. 




Tak naprawdę jest to danie proste i szybkie, cała tajemnica tkwi w przygotowaniu odpowiedniej marynaty, reszta "robi się" już sama ;) Koniecznie przygotujcie takie pałki dla swojej rodziny, a gwarantuję Wam sukces obiadowy ;)



Składniki:
* 1 kg pałek z kurczaka
* 400 ml ketchupu (użyłam pikantnego)
* 100 ml płynnego miodu
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:
W misce wymieszać ketchup z miodem i przyprawami. Do marynaty dodać pałki z kurczaka, wymieszać tak, by marynata pokryła mięso.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na około 5-6 godzin (ja swoje trzymałam w lodówce całą noc). 
Piekarnik nagrzać do 160'C. Na formę do pieczenia wyłożyć mięso, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny (po upływie pół godziny mięso najlepiej odwrócić, by upiekło się z drugiej strony).




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...