Bób z masłem i pietruszką to danie szybkie w przygotowaniu, łatwe i smaczne.
Bób zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów i jest polecany w dietach odchudzających. Można go podać z pietruszką i masłem, z bułką tartą, z czosnkiem, jako dodatek do sałatek, past kanapkowych i wiele innych.
Polecam gotować bób na parze, wówczas nie traci swoich wartości odżywczych. A jeśli gotować w wodzie to jak najkrócej :)
Składniki:
* 300-400 g bobu
* solidna garść świeżej natki pietruszki
* 1 łyżka masła
* woda i odrobina soli
Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, gdy zacznie wrzeć wsypać odrobinę soli do smaku, poczekać chwilę, aż woda ponownie zacznie się gotować. Następnie wsypać bób i gotować do miękkości (ja zazwyczaj gotuję bób 4-5 minut).
Ugotowany bób zlać na sitku, odczekać aż obcieknie z wody. Przesypać go do miski i do jeszcze gorącego dodać łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, aby masło się rozpuściło.
a nie obierasz wcześniej? jesz w łupinie?
OdpowiedzUsuń