wtorek, 10 października 2017

CIASTKA JAGLANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I BANANAMI

Ciasteczka z kaszy jaglanej, płatków owsianych i bananów to doskonała, lekka i pożywna przekąska. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Takie ciastka idealnie nadają się, by zabrać je ze sobą do szkoły, pracy czy na jesienny popołudniowy spacerek. 




Dziś Światowy Dzień Owsianki, więc i u mnie nie mogło zabraknąć czegoś, co w swoim składzie ma płatki owsiane. I tak właśnie improwizowałam, pomieszałam i wyszły przepyszne ciastka z płatkami owsianymi górskimi Młyny Stoisław i kaszą jaglaną Skworcu
Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się sami :)



Składniki na około 25 dość sporych ciastek:
* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2,5 szklanki wody
* 3 dojrzałe banany
* 1 szklanka płatków owsianych
* 2 jajka
* 7 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżki płynnego miodu
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wysypać na sitko, przepłukać kilka razy pod ciepłą i zimną wodą na zmianę, aby pozbyć się goryczy z kaszy.
Kaszę wsypać do garnka, wlać wodę i gotować wszystko na małym ogniu, co chwilę mieszając, do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę przestudzić.
Banany rozgnieść widelcem, dodać jajka, płatki owsiane, miód, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać. Na końcu dodać kaszę jaglaną i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciastka i piec je około 20-25 minut.









3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...