Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw przypraw i foremki aluminiowe od Tradismak.
Składniki:
* 1 kg mięsa drobiowego z rosołu
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 2 jajka surowe
* sól, pieprz do smaku
* 2 marchewki z rosołu
* 1 czerstwa bułka moczona w mleku
* 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak)
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak)
* 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml
Wykonanie:
Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość dobrze uklepać i wygładzić.
Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 50-60 minut.
Pasztet smakuje naprawdę wyśmienicie podany z sosem chrzanowym.
moja mama zawsze takie robiła :) Uwielbiałam go !
OdpowiedzUsuń