środa, 11 października 2017

PIECZONY PASZTET DROBIOWY Z JAJKIEM (BEZ WĄTRÓBKI)

Moja córka uwielbia rosół, mogłaby go jeść codziennie. No ale co zrobić z pozostałym mięsem? No więc po ostatnim rosołku powstał pasztet bez wątróbki, za to z jajkiem w środku. Pyszny, podczas jego pieczenia w całym domu unosił się cudowny zapach. Pasztet prezentuje się bardzo ładnie, doskonały na kanapki, idealny również na stół Wielkanocny. 



Do przygotowania pasztetu wykorzystałam zestaw przypraw i foremki aluminiowe od Tradismak


Składniki:
* 1 kg mięsa drobiowego z rosołu
* 3 jajka ugotowane na twardo
* 2 jajka surowe
* sól, pieprz do smaku
* 2 marchewki z rosołu
* 1 czerstwa bułka moczona w mleku
* 1 łyżeczka mieszanki przypraw do pasztetu Kogutek (od Tradismak)
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw Pasztet wielkanocny (od Tradismak)
* 2 foremki aluminiowe o pojemności 500 ml

Wykonanie:
Mięso drobiowe z rosołu wraz z marchewką przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie dodać 2 surowe jajka, namoczoną w mleku czerstwą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Do foremki aluminiowej wyłożyć około 1 cm masy na pasztet, na to ułożyć wzdłuż wcześniej ugotowane na twardo jajka, przekrojone na pół. Na wierzch przykryć resztę masy. Całość dobrze uklepać i wygładzić.
Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 50-60 minut. 

Pasztet smakuje naprawdę wyśmienicie podany z sosem chrzanowym.






1 komentarz:

  1. moja mama zawsze takie robiła :) Uwielbiałam go !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...