Kopytka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Najczęściej podaję je z przesmażoną cebulką, boczkiem, kiełbasą albo sosem pieczarkowym. Doskonały dodatek do mięs czy gulaszu.
Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków.
Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gotować partiami kopytka około 1 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Dawno ich nie jadłam.. i mam jakoś ochotę ;)
OdpowiedzUsuńKopytka to prawdziwa klasyka. Lubię je jeść zarówno zamiast ziemniaków do mięsnych sosów, jak i solo z bułką tartą i masełkiem:)
OdpowiedzUsuńBardzo dlugo nie jadlem kopytek wiec w piatek postaram sie je zrobic
OdpowiedzUsuńJa do ciasta dodaje mąke ziemniaczaną wowczas one nie ciemnieja
OdpowiedzUsuńU mnie kopytka zawsze były w formie wytrawnej z mięskiem. Na słodko nigdy nie jadłam, ciekawa opcja :D Najlepsze były takie podsmażane na patelni. zwykle robie je z boczkiem. dzis kupilam u dobrowolskich i bedzie jak ulał. A nie mialam pomyslu na obiad
OdpowiedzUsuńDodaje mąkę ziemniaczaną są puszyste ��zrobiłam wczoraj mniam����
OdpowiedzUsuń