wtorek, 7 listopada 2017

RYŻ Z PIERSIĄ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI

Dziś zapraszam Was po przepis na szybki obiad, ryż z kurczakiem i warzywami. Jest to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu, który pozostał z obiadu. Pyszny i sycący obiad ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. 
Tak przygotowany obiad można zapakować w pudełko i zabrać ze sobą do pracy.



Składniki:
* 400 g piersi z kurczaka
* 1 paczka mrożonki warzywnej (u mnie z marchewką, fasolką szparagową, groszkiem i kukurydzą)
* sól do posolenia mięsa i wody do ryżu
* 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do ryżu (użyłam Skworcu)
* odrobina oleju

Wykonanie: 
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do miski wlać olej, wsypać sól i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Dodać mięso i dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię dać mięso i podsmażyć.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i przyprawę do ryżu. Gdy woda zacznie się gotować wsypać ryż, gotować na małym ogniu. Gdy ryż będzie na pół miękki dodać warzywa, wszystko zagotować do miękkości.
Z garnka z ryżem i warzywami zlać wodę, dodać podsmażone mięso i wszystko wymieszać.

Prosty, szybki i smaczny obiad :)

Do podsmażenia mięsa użyłam patelni tytanowej Woll.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...