SMAŻONE KAWAŁKI PIERSI Z KURCZAKA

Pierś z kurczaka to bardzo powszechny składnik do wielu dań. Smażone, małe kawałki piersi z kurczaka doskonale nadają się do dań obiadowych, sałatek a także jako smaczna szybka przekąska. Niezwykle smaczne i soczyste, z ulubionymi przyprawami. 




Składniki:
* 750 g piersi z kurczaka
* niepełne pół łyżeczki soli
* 3-4 łyżki oleju
* pół łyżeczki ostrej papryki
* pół łyżeczki przyprawy gyros, meksykańskiej bądź przyprawy do kurczaka (rodzaj przyprawy dobierany jest w zależności od tego do czego potrzebny jest kurczak)

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę.
Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Wsypać kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1 godzinę.
Patelnię rozgrzać, wyłożyć z miski kawałki mięsa i smażyć co chwilę mieszając, aby mięso się nie przypaliło. 




Pierś z kurczaka była przesmażana na patelni tytanowej Woll w ramach testowania patelni. Test wyszedł bardzo pozytywnie :)



6 komentarzy:

  1. Takie proste a takie dobre :) ! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na patelnie polany jest jakiś olej czy rzucony kurczak z miski od razu na patelnię? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam na patelnię oleju, bo mięso było już wcześniej w nim moczone :)

      Usuń
  3. A jak długo smażyć? Przepis trochę niekompletny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od wielkości kawałków mięsa, trzeba sprawdzać, kiedy mięso się usmaży :)

      Usuń
  4. Bo to reklama woll nie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)