niedziela, 3 grudnia 2017

3-SKŁADNIKOWY BISZKOPT DO TORTU

Polecam ten biszkopt. Jest idealny do tortów i nie tylko. Z powodzeniem można go rozkroić na 3 części. Biszkopt osiąga wysokość nawet 6-7 cm. Rośnie bez proszku do pieczenia.  Jest pulchny, puszysty i lekki. 
Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :)



Składniki:
* 6 jajek w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 




12 komentarzy:

  1. Dlaczego i po co rzucić na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzucając o podłogę wyzbywasz się powietrza z biszkoptu, a wierzch jest równy, znika tzw górka :)

      Usuń
  2. aaa to ciekawe ,na pewno wypróbuję co do biszkoptu wyrósł wspaniale ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uzywając formy silikonowej tez trzeba go zrzucic ?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrzucam od lat i to naprawdę działa

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę wyrośnie bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie opadl jak rzuciłam o podłogę

    OdpowiedzUsuń
  7. Urósł piękny A gdy rzuciłam na podłogę opadł:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze kojarzę, to wstawiła Pani zdjęcie na jednej z grup na Fb. I już tłumaczę, stało się tak dlatego, że biszkopt urósł ponad wysokość blachy i nie miał po czym dalej się "wspinać", by rosnąć. Dlatego też czasem warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia i boki wystawić papierem wyżej niż jest wysoka blacha, wtedy biszkopt ma na czym dalej rosnąć :)

      Usuń
  8. Zamiast rzucać na podłogę proponuję zaraz po wyjęciu przykryć np. deską i odwrócić formę do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Biszkopt idealnie równy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...