niedziela, 3 grudnia 2017

3-SKŁADNIKOWY BISZKOPT DO TORTU

Polecam ten biszkopt. Jest idealny do tortów i nie tylko. Z powodzeniem można go rozkroić na 3 części. Biszkopt osiąga wysokość nawet 6-7 cm. Rośnie bez proszku do pieczenia.  Jest pulchny, puszysty i lekki. 
Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :)



Składniki:
* 6 jajek w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. 




2 komentarze:

  1. Dlaczego i po co rzucić na podłogę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzucając o podłogę wyzbywasz się powietrza z biszkoptu, a wierzch jest równy, znika tzw górka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...