Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm):
Na spód:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 100 g masła
* 3 żółtka
* 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru drobnego do wypieków
Na masę serową:
* 900 g jogurtu greckiego (dałam light)
* 2 budynie śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru)
* pół szklanki cukru
* 5 jajek
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na wielkość formy do pieczenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas mieszania masy serowej.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić w osobnej misce na puch razem z jogurtem greckim. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Na końcu do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę serową wylać na kruchy spód. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Ciasto przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.
jaki puszysty <3
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Trudno nazwać sernikiem coś, co nie zawiera sera...ale to może być smaczne, no i może nie klapnie, jak moje serniki z serem ;-) Wypróbuję
OdpowiedzUsuńRobię 1/2 porcje ciasta
OdpowiedzUsuń