Cały sekret w idealnym biszkopcie to dobrze ubite białka, odpowiednie proporcje no i oczywiście po upieczeniu trzeba rzucić biszkopt na podłogę :)
Składniki:
* 6 jajek w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach.
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi.
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.
Dlaczego i po co rzucić na podłogę?
OdpowiedzUsuńrzucając o podłogę wyzbywasz się powietrza z biszkoptu, a wierzch jest równy, znika tzw górka :)
Usuńaaa to ciekawe ,na pewno wypróbuję co do biszkoptu wyrósł wspaniale ;))
OdpowiedzUsuńUzywając formy silikonowej tez trzeba go zrzucic ?
OdpowiedzUsuńOj rzucanie w formie silikonowej raczej odpada ;)
Usuńzrzucam od lat i to naprawdę działa
OdpowiedzUsuńNaprawdę wyrośnie bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńDla mnie opadl jak rzuciłam o podłogę
OdpowiedzUsuńUrósł piękny A gdy rzuciłam na podłogę opadł:(
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze kojarzę, to wstawiła Pani zdjęcie na jednej z grup na Fb. I już tłumaczę, stało się tak dlatego, że biszkopt urósł ponad wysokość blachy i nie miał po czym dalej się "wspinać", by rosnąć. Dlatego też czasem warto wyłożyć blachę papierem do pieczenia i boki wystawić papierem wyżej niż jest wysoka blacha, wtedy biszkopt ma na czym dalej rosnąć :)
UsuńZamiast rzucać na podłogę proponuję zaraz po wyjęciu przykryć np. deską i odwrócić formę do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia. Biszkopt idealnie równy!
OdpowiedzUsuńMoj biszkopt maly wyrosl. Chyba winna miksera, jest dosc slaby i wolno ubija
OdpowiedzUsuńRaz zapomniałam dodać proszku do pieczenia i biszkopt wcale nie wyrósł. Zrobiłam małe biszkopciki.
OdpowiedzUsuńKochana ja nigdy nie używam proszku do pieczenia i zawsze rośnie :)
Usuń