wtorek, 12 grudnia 2017

JAK MROZIĆ PIEROGI?

Mrożenie pierogów to niby prosta sprawa, jednak wiele osób ma z tym problem. Należę do kilku grup kulinarnych i bardzo często pada tam pytanie- jak mrozić pierogi? Surowe, podgotowane czy zupełnie ugotowane.
Dziś opiszę Wam w kilku zdaniach jaki jest mój sposób na mrożenie pierogów. 




Pierogi to danie nie tylko Wigilijne, ale także doskonały obiad o każdej porze roku. Kiedy już lepimy pierogi zazwyczaj robimy ich więcej, w zapasie. I tu nasuwa się pytanie... jak mrozić?

Mój sposób jest taki: mrożę pierogi surowe.
Najpierw podczas lepienia trzeba je dobrze skleić. Kolejno układam pierogi na tacce podsypanej dość solidnie mąką w odstępach, aby podczas mrożenia się ze sobą nie sklejały. Następnie tackę wkładam do zamrażalnika. Po około pół godziny mrożenia wyciągam tackę i każdego pieroga z osobna "podnoszę" i układam ponownie na swoje miejsce. Dzięki temu pierogi nie przykleją mi się do tacki. Ponownie wkładam do zamrażalnika do czasu aż pierogi zupełnie się zamrożą. Przekładam je do woreczka do mrożenia z zasuwką, który ląduje w zamrażalniku. Wcześniej jeszcze woreczki podpisuję jaka jest ich zawartość i data. 

Kiedy chcę ugotować pierogi, wkładam je prosto z zamrażalnika do osolonego wrzątku. Delikatnie przemieszam łyżką wodę i gotuję pierogi około 3-5 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch.

Pierogi w zamrażalniku powinny być przechowywane nie dłużej niż 3 miesiące.

Tym sposobem mrożę każdy zapas pierogów i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.

8 komentarzy:

  1. Super dziekuje za informacje! Wlasnie przymierzam sie do zrobienia pierogow "na zapas".

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tak samo od lat

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie tak samo

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez tak robie z pierogami i uszkami na Wigilię

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety gotowac trzeba dluzej 3 min.to malo!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja natomiast gotowe pierogi wkładam do wrzątku i zaraz wyjmuję a potem podobnie jak Pani,,,,

    OdpowiedzUsuń
  7. PIEROGI TRZEBA ZBLnszowac osuszyc i mrozic sa najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mrożę surowe, układam na talerzu lub tacce, niczym nie podsypuję. Po 2, 3 godzinach odklejają się same, nie podsypuję mąką.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...