Chrupiące, złociste, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Idealny dodatek do mięsa, warzyw czy ryb. Robi się je bardzo szybko i prosto, z pewnością zasmakują każdemu :)
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 5-6 łyżek oleju
* 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Pokroić w nieduże kawałki.
W misce wymieszać olej z przyprawami i ziołami, dodać ziemniaki i wymieszać. Wszystko odstawić na godzinę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 40 minut, co jakiś czas przewracać ziemniaki na drugą stronę.
Ziemniaczki muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń